Sjetva soli

Sjetva soli
Language
ISBN10:
8683897931
Genre:
Author:
Pages:
185
ISBN13:
9788683897933
Goodreads Rating:
4.04
Published:
2010 by Rende

Sjetva soli je novi roman mladog i veoma plodnog bosanskog pisca Muharema Bazdulja, koji pleni lepim jezikom, erudicijom i veštim vođenjem priče.

Njegov junak, četrdesetčetvorogodišnji Janko Aleksić, posle dvadeset godina dolazi u Sarajevo, grad u kojem je živeo desetak bitnih godina pre odlaska na studije u Beograd, gde će i ostati.

Povod za njegov povratak u Sarajevo je tužan: umro je Mladen, njegov najbolji prijatelj iz mladosti. Kroz razgovore sa ljudima iz Mladenove okoline Janko saznaje mnoge stvari koje o Mladenu nije znao, i konačno uspeva da rekonstruiše priču o čuvenom "fašističkom rođendanu, događaju koji je mnogima u Sarajevu promenio živote, a njegovog prijatelja obeležio za sva vremena. Razmišljajući o Mladenu i njihovoj zajedničkoj mladosti, svom sadašnjem životu i gradu u kojem je proveo desetak onih tako važnih formativnih godina, Janko nam govori o svom odnosu prema ljudima, prema sopstvenoj mladosti, a naročito tom gradu koji se tako mnogo, a ipak tako malo promenio. A kroz sve to se provlači ogromna ljubav prema knjizi i književnosti, večna i neuništiva, koja predstavlja krunu ovog višeslojnog i majstorski napisanog romana.